Hjemløse venter for længe på bolig

Fra tre måneder til to år. Så meget er ventetiden på en bolig steget for beboerne på WeShelters herberger de senere år.

»I de år, hvor jeg har været forstander, er muligheden for at få en billig bolig blevet markant forringet. For vores beboere betyder det, at der nu er ganske få lejligheder tilbage i København, som man kan bo i, hvis man modtager kontanthjælp eller lignende«.
Sådan lyder det fra Nikolaj Olsen, der er forstander på Herberget RG60 for unge, og Kollegiet Gl. Køge Landevej for voksne mænd.

I dag kan en hjemløs på et af WeShelters herberger, der er indstillet til egen bolig og dermed vurderet klar til livet uden for et herberg, vente i op mod to år på at få en bolig i København. Da Nikolaj Olsen kom til som forstander for syv år siden, var ventetiden i gennemsnit omkring to til tre måneder. Den udvikling er katastrofal, hvis man skal slippe ud af hjemløshed, ifølge Nikolaj Olsen.

»Det er ikke spor sundt at bo på herberg. Det er en akut løsning, så man ikke skal bo på gaden, men det er samtidig et miljø, der kan være præget af misbrug og vold. Vores beboere bliver ofte dårligere af at være på herberg i for lang tid«.

Især for de hjemløse unge er to år meget lang tid, og unges offentlige ydelser er generelt meget lave, så det kan være nærmest umuligt at finde en betalelig bolig.
»På Herberget RG60 er det et stort problem, at der ikke er billige boliger. Samtidig er der mange, der er så dårlige, at de slet ikke ender med at komme i egen bolig. Så forsvinder de eller ender i stofgæld. De bor sjældent på herberget så længe, at de oplever det lange seje træk ved at vente på, at der er en lejlighed til dem«.

 

Boligproblematikken er en af de helt store udfordringer i Nikolaj Olsens arbejde, og en af de problematikker han ikke kan se en løsning på:

»Det kommer kun til at blive værre. Vi mangler boliger, og vi mangler byggegrunde. Mange forsøg med skæve og alternative boformer lykkes ikke, fordi man ikke kan finde byggegrunde til det«.

Dog peger han på, at det er en problematik, som vedrører os alle sammen, og at vejen til en løsning skal findes ved, at vi alle sammen tager et socialt ansvar.

»Det er et problem, når økonomien vinder over alt andet. Boligmarkedets mekanikker er med til at skubbe små, betalige boliger helt ud af byen«.

Og her kan vi alle sammen være med til at gøre en forskel for vores socialt udsatte medborgere, ifølge Nikolaj Olsen:

»Det her er ikke noget København Kommune eller staten kan løse alene. Det kræver, at vi alle sammen deler ud af vores sociale overskud og inkluderer socialt udsatte i vores hverdag. Det gælder, når man møder dem i Netto, og det gælder for vores boligmarked«.