Jagten på en varm seng

Jagten på en varm seng

Det er blevet koldt, men Københavns mange hjemløse migranterne er stadig i byen, på jagt efter et arbejde og et varmt sted at sove.

Det er torsdag morgen kl. 6.30 på indre Nørrebro i København. Natten til i går bød på den første nattefrost; her til morgen viser temperaturen tre grader.

I Stengade ligger Kirkens Korshærs natvarmestue. Indenfor er lyset blevet tændt, og de overnattende er begyndt at få øjne. Udenfor i mørket ved Folkets Park står Samson og Nicki med talrige plastikposer med deres ejendele. De venter på, at varmestuen åbner, så de kan komme betragtning til en soveplads den følgende nat.

I sommers blev Folkets Park hver nat forvandlet til en sovesal for mindst det samme antal mennesker, som sov indenfor i varmestuen. Denne novembermorgen er Samson og Nicki de eneste i parken.

Oprindeligt stammer Samson og Nicki fra henholdsvis Ghana og Nigeria, men de er begge kommet til København via ophold i Spanien. Samson fortæller, at han har EU-pas. Han har boet i Spanien i 13 år, og er ankommet til København for 10 dage siden. Han søger arbejde indenfor hotel- og restaurationsbranchen, men det er svært at finde noget. Han synes alligevel godt om København – også på trods af kulden.

Lodtrækning om 35 sovepladser
Klokken otte trækker varmestuens personale lod mellem de fremmødte, der ønsker en af varmestuens 35 sovepladser den følgende nat. Når de 35 heldige er fundet, må resten  finde en anden løsning for natten. Den Kolde Næse på Amager har yderligere 20 pladser.

Resten er henvist til at tilbringe natten på gaden, og i nat var det bl.a. Samsons lod. Han sov ‘et andet sted’ fortæller han. Nicki fra Nigeria har sovet på en station. Han sover ikke så meget, når han tilbringer natten sådan et sted, fortæller han.

Han har opholdstilladelse i Spanien og dermed EU. Før krisen havde han arbejde i Spanien, men det er slut nu, og derfor er han søgt til København, for at forsøge at finde et arbejde. I Nigeria gør regeringen ikke nok for at skabe jobs, mener han. Derimod hedder det sig, at der er jobs i EU, og han havde også hørt om mulighederne i Danmark, før han kom til Europa, fortæller han.

»Der er rart i København, og folk er rare«. Han synes dog heller ikke, at den danske regering gør nok for at skabe jobs. Det er svært at finde noget, og så er det svært at finde et arbejde.

Morgenmad på Café Grace
På varmestuens dør hænger et skilt, der på adskillige sprog fortæller, at alt er optaget. På trappestenen foran døren sidder Argentina, hendes mand og deres teenagedatter. De er fra Rumænien, og taler kun lidt engelsk og tysk. Argentina ler begejstret, når det alligevel lykkes hende at gøre sig forståelig.

Gloserne rækker ikke til at klarlægge, hvor længe de har opholdt sig i København. Deres ansigter synes dog bekendte fra nabolagets gadebillede. Familien lever af at samle flasker, fortæller de. Nu venter de, ligesom Samson og Nicki, på, at der skal trækkes lod om sovepladserne til den følgende nat. Hvis ikke de er heldige, så må de sove ude. Argentinas mand peger på trappestenen de sidder på, og viser derefter med grimasser og fagter, at hans ryg smerter.

Lidt over klokken otte møder vi Argentina og familien igen. Denne gang til morgenmad på Café Grace i Baggensensgade, to gader fra varmestuen i Stengade. Hver eneste plads i Café Grace beskedne lokaler er optaget denne morgen.

Café Grace er drevet af Blå Kors i samarbejde med Kristuskirken. Her holder  de ca. 40 frivillige i caféen, inklusive dem der laver hjemmeside etc., åbent fra 8-11 om formiddagen. Formålet med caféen er at skabe en rolig og tryg ramme om dét, der også blandt hjemløse er dagens vigtigste måltid.

Her kommer mennesker fra adskillige kontinenter og flere forskellige europæiske lande. De to hovedgrupper består primært af afrikanere og rumænere. De ældre rumænere samler flasker og skralder, dvs. finder genbrugelige sager, som de sender til Rumænien med henblik på salg.

Først krydsede de Middelhavet, siden Alperne
Afrikanerne og rumænerne under 50 år er jobsøgende. Caféens frivillige giver de jobsøgende råd, hjælper dem med at skrive deres cv, og tager eventuelt kontakt til mulige arbejdsgivere på de jobsøgendes vegne. En del får arbejde, men det er især svært for de unge rumænere. Arbejdsgiverne gør det klart, at de ikke er interesseret i rumænsk arbejdskraft.

Mange af de afrikanske migranter kommer ligesom Samson og Nicki fra Spanien eller Italien, hvor de har ophold. Mange havde arbejde dér indtil den økonomiske krise satte ind, og er nu søgt mod nye arbejdsmarkeder længere mod Nord. Først krydsede de Middelhavet i jagten på et bedre liv, og nu har de krydset Alperne i samme jagt.

På tværs af nationaliteter spiser de besøgende morgenmad, drikker kaffe og snakker på Café Grace. Nogle har fået en nats søvn i varmestuen i Stengade eller på Den Kolde Næse på Sundholm. Mange ligesom Argentina og hendes familie kommer fra gaden. Mellem 50 og 70 mennesker kommer forbi Grace hver dag, og når det bliver rigtigt koldt op mod 100 om dagen, vurderer lederen af Café Grace, Sofie Weinreich.

Hun anslår, at der er mellem 500 og 700 hjemløse migranter i København. Københavns Kommune støtter sig til en redegørelse fra Projekt Udenfor, og anslår, at der er ca. 500 om året, og at der på en given dag i sommer var ca. 150 hjemløse udlændinge i byen. Ingen kender dog det præcise tal, og det skifter desuden med årstiderne og år for år.

Tidligere år har der været nødherberg i Kristuskirken umiddelbart ved siden Café Grace. Det er ikke sikkert, at nødherberget åbner i igen år. Der stilles høje krav til brandsikkerhed, de samme som til hoteller, fortæller Sofie. Der er sendt en ansøgning om økonomisk støtte af sted til Socialministeriets nødpulje, der blev udmeldt i starten af november, men der er endnu ikke kommet svar. Sidste vinter tilbød nattelyet i Kristuskirken 45 sovepladser.

Når kaffen er drukket, morgenmaden spist og lemmerne er blevet varme, så kalder en ny arbejdsdag for de hjemløse cafégæster. Nogle skal ud og søge arbejde, mens andre skal ud og forsøge at tjene lidt penge på flasker, eller hvad der kan opstøves af bortkastede værdier i baggårdenes skralderum.