Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE (tidligere SFI) foretager hvert andet år en optælling af hjemløse i Danmark. På baggrund af udsendte spørgeskemaer til herberger, natcaféer m.m. foretages en optælling i uge 6, som leder frem til et kvalificeret bud på antallet af hjemløse. I den nye rapport fremgår det, at det samlede antal af hjemløse i Danmark fortsat er stigende og nu er oppe på 6635 hjemløse borgere. Det er en stigning på 8% siden den sidste hjemløsetælling i 2015 og en stigning på 32% fra 2009.
Rådet for Socialt Udsatte og Center for Ungdomsforskning har sammen udarbejdet en rapport, som undersøger: “hvem er de unge på kanten af det danske samfund”. Du kan finde rapporten her.
Mændenes Hjem har bedt Ane Kirk undersøge metoderne i deres brugerrettede arbejde. Læs Anes rapport her.
Mændenes Hjem foretog i juni 2015 en brugerundersøgelse. Undersøgelsen viser bl.a. at der er mange ensomme blandt hjemløse. Læs undersøgelsen her.
SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, har udarbejdet en rapport om livet på boformer for hjemløse. Rapporten er en brugerundersøgelse på § 110-boformer. Du kan downloade rapporten gratis på SFI’s hjemmeside her.
Undersøgelse om stofindtagelsesrum blandt borgere som anvender rusmidler og opholder sig på indre Vesterbro. Udarbejdet af Mændenes Hjem, Sundhedsrummet, Cafe D. Vesterbro-koordinator, april 2011.
Læs rapporten om stofindtagelsesrum
Den første brugertilfredshedsundersøgelse i forhold til Københavns Stofindtagelsesrum på Vesterbro. Undersøgelsen er blevet lavet af Mændenes Hjem 2013. Læs hvad brugerne mener: halvandet år med stofindtagelsesrum
Café Klare er WeShelters natcafé for kvinder. Projektet Café Klare, som ligger i Lyrskovgade på Vesterbro, er en del af Københavns Hjemløsestrategi fra 2008.
Midtvejsevaluering af Café Klare – natcaféen for kvinder, 2011
Vil du lære mere om Café Klare og deres arbejde, så kan du finde flere informationer her.
Rådet for Socialt Udsatte udgav i 2014 en ny rapport om gæld og socialt udsatte. WeShelter bidrog til rapporten. Rapporten peger på, at socialt udsattes gældsproblemer er en betydelig barriere for at komme ud af fattigdom.
Find rapporten her.
Rådet for Socialt Udsatte har fået lavet en undersøgelse af sundhed, sygelighed og trivsel blandt socialt udsatte.
Formålet med rapporten er “at beskrive forekomsten og fordelingen af sundhed, sygelighed og trivsel blandt socialt udsatte,og sammenligne med den generelle danske befolknings sundhedstilstand samt at undersøge, hvilke ændringer der er sket i sundhedstilstanden blandt socialt udsatte fra 2007 til 2012″.
Læs rapporten her
Rapport fra Rådet for Socialt Udsatte viser, at alkohol- og stofmisbrugere, hjemløse, sindslidende og fattige i gennemsnit dør 22 år før den resterende del af befolkningen. Gennemsnitsalderen for befolkningen som helhed ligger på 79 år, men for socialt udsatte er den blot 57 år. Rapporten bygger på en undersøgelse om “Dødelighed blandt socialt udsatte i Danmark 2007-2012″, som Statens Institut for Folkesundhed (SIF) og Syddansk Universitet har gennemført for Rådet for Socialt Udsatte.
Formålet med undersøgelsen er at beskrive socialt udsattes dødelighed, samt at sammenligne socialt udsattes dødelighed, middellevetid og dødsårsagsmønstre med den generelle danske befolkning.
Resultaterne i rapporten viser, at socialt udsatte har en markant højere dødelighed end den generelle danske befolkning, idet deres dødelighed er 7,4 gange højere end forventet. Overdødeligheden er markant forhøjet blandt alle grupper af socialt udsatte, den er størst blandt personer under 45 år, og det gælder både mænd og kvinder.
Rapporten beskriver dødeligheden blandt socialt udsatte som en samlet gruppe, og adskiller sig derved fra tidligere studier omhandlende socialt udsattes dødelighed, idet disse primært er baseret på undergrupper af socialt udsatte, mest typisk hjemløse eller stofmisbrugere.
Læs rapporten på Rådet for Socialt Udsattes her.
Gennem en årrækker har antallet af udsættelser af boliglejere været stigende. En rapport fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, tager fat i de problemstillinger og konsekvenser som udsættelser fra bolig kan have.
Rapportens formål er at “opdatere og udvide den eksisterende viden om mulige årsager til og konsekvenser af at blive sat ud af en lejebolig med fogedens hjælp, og omfatter gennemførte fogedsager i årene 2002-2010″
Du kan finde rapporten her https://www.sfi.dk/publikationer/naar-fogeden-banker-paa-3857/
I en rapport fra 2012 udarbejdet af Socialforvaltningen i Københavns Kommune og Projekt Udenfor bliver udenlandske hjemløse, deres behov og problemer undersøgt. Rapporten har især fokus på de udenlandske hjemløse, der lever på gaden. Du kan læse rapportens første del her og anden del her.
Hvidbog om ulighed fra 2009, viser at antallet af fattige i Danmark er steget fra 2001-2006, og at den sociale ulighed fortsat er stor.
Uligheden er i særdeleshed stor når det kommer til uddannelse, hvor den sociale arv fortsat er af stor betydning for børns fremtidsmuligheder. Allerede i folkeskolen er der stor forskel på karaktergennemsnittet, alt efter forældrenes uddannelsesniveau. Børn af ufaglærte forældre opnår således et gennemsnit på 7,3, mens børn af forældre med en lang videregående uddannelse opnår et gennemsnit på 9,1.
Desuden afgør fire risikofaktorer, om barnet får en kompetencegivende uddannelse.
Hvidbog ser på, om forældrene har en erhvervskompetencegivende uddannelse; om en af forældrene er på langvarig kontanthjælp; om forældrene ikke bor sammen; samt hvorvidt forældrene bor i etagebyggeri.
Blandt unge, hvor der i hjemmet ikke var nogen risikofaktorer, var det kun 9,6% af de unge i 2007, der ikke havde en kompetencegivende uddannelse som 25-årige. Blandt unge, der var opvokset i hjem med 3-4 risikofaktorer, var det 47,6%, der ikke havde opnået en kompetencegivende uddannelse.
Hvidbog slutter med at anbefale, at der nedsættes en Ulighedskommission, samt at der fastsættes en egentlig fattigdomsgrænse, således at der kan laves sammenlignelige tal for antallet af fattige i Danmark.
Hvidbog kan læses på LO’s hjemmeside.