Livsglæde i skæve boliger

Livsglæde i skæve boliger

Med støtte fra TrygFonden skal frivillige med mad og fællesskab skabe livsglæde blandt udsatte beboere i skæve boliger.

Den 22. september 2022

Ensomhed, isolation og sociale og psykiske udfordringer er en del af hverdagen for udsatte beboere i skæve boliger, hvor mange af beboerne har svært ved at blive en del af samfundets fællesskaber.

Derfor starter WeShelter, med støtte fra TrygFonden og i samarbejde med Hjemløseenheden i Københavns Kommune og en række almene boligorganisationer i KAB-fællesskabet, projektet ’Livsglæde i skæve boliger’. Projektet handler om at etablere og udvikle nye sociale madklubber på Toften i Husum og to andre afdelinger med skæve boliger i København. Her skal frivillige tilberede og spise sunde og nærende måltider sammen med udsatte beboere.

De skæve boliger er små et- eller to-rums boliger, hvor beboerne har mere frie rammer, end man finder i almindelige boliger. Til hver afdeling med skæve boliger er der tilknyttet en social vicevært, som hjælper beboerne i dagligdagen. Foto: KAB

Målet med projektet er, at beboerne i de skæve boliger både vil få en bedre livskvalitet og blive bedre rustet til at deltage i andre positive og meningsfulde fællesskaber ved at være med i en social madklub.

Positive historier
På Toften i Husum bor 14 udsatte mennesker med sociale og psykiske udfordringer. Og de sociale viceværter Rasmus Roland Christensen og Susanne Elmquist på Toften har store forventninger til, hvad de sociale madklubber kan gøre for beboerne, men også hvad beboerne kan gøre for de frivillige.

“Jeg tror, at de sociale madklubber kan være med til at bidrage til livskvalitet hos vores beboere. At beboerne møder nogle mennesker, de ellers er isoleret fra, og som kommer fordi de har lyst, vil gøre en stor forskel,” siger Susanne Elmquist og fortsætter:

“Ja, og så tror jeg, at det kommer til at gå begge veje, altså at vores beboere også kommer til at påvirke de frivillige positivt, som så vil tage de positive historier med sig videre og være med til at påvirke omverdenens billede af de mennesker, der bor herude hos os.”

Ensomheden
Beboerne på Toften er mellem 40 og 70 år gamle og har haft et overforbrug af alkohol og stoffer i mange år. Og selvom nogle af beboerne kun er i starten af 50’erne, så har det hårde liv ødelagt kroppen både psykisk og fysisk. Et andet stort problem, som beboerne kæmper med, er ensomhed og social isolation.

“Beboerne har et meget begrænset netværk. Der er et par stykker, der har lidt familie, som de har kontakt til. Så er der nogle, der har ét familiemedlem, de måske har kontakt til en gang om året f.eks. ved fødselsdage. Og ellers er de sociale fællesskaber, beboerne har, dem der er oppe på Torvet i Husum eller på misbrugscentret, væresteder og sådan. Altså med andre mennesker, som har lignende problematikker,” forklarer Susanne Elmquist og fastslår:

“Jeg tror, der er et stort ensomhedsproblem herude på Toften, og der er et stort ønske om at være sammen om noget andet end det, der ellers fylder i beboernes hverdag.”

Hjemmelavet mad

Når de sociale madklubber starter op, så bliver det netop maden og fællesskabet omkring at tilberede et måltid mad og spise sammen, som beboerne og de frivillige vil mødes om i Toften. Og Rasmus Roland Christensen håber også, at den varme mad kan skabe glæde hos beboerne.

“Det er jo ret sjældent, beboerne sidder ned og spiser sammen med andre… og får varm mad i det hele taget. Jeg håber, at beboerne får noget god mad, som de vil nyde. Ja, sådan helt lavpraktisk at de kan gå og glæde sig til at spise et måltid hjemmelavet mad,” siger Rasmus Roland Christensen.

Eget liv i perspektiv

En af dem som har meldt sig som frivillig i de sociale madklubber er Runa Carlsen på 66 år. For hende er det både fællesskabet med andre mennesker og at få sat sit eget liv i perspektiv, som betyder noget:

“Jeg meldte mig som frivillig til madklubben i skæve boliger, fordi mit hjerte banker for skæve eksistenser. Jeg håber på, at vi i madklubben vil få gode snakke og godt samvær. Vi ‘ikke-skæve’ har så meget at sætte pris på, det glemmer vi lidt indimellem. Jeg selv sætter stor pris på at få lov at lære noget om at omgås forskellige mennesker – det sætter mit eget liv i perspektiv”

De sociale madklubber startede op i de skæve boliger i København i august 2022. Målet er, at 45 udsatte beboere og 40 frivillige vil blive en del af fællesskabet i de sociale madklubber. Og at livsglæden i de skæve boliger vil vokse, så ensomhed og isolation vil fylde mindre i beboernes hverdag – og at de vil opleve at være en del af et nyt fællesskab – en del af samfundet.


Fakta om projektet ‘Livsglæde i skæve boliger’

‘Livsglæde i skæve boliger’ er blevet til med støtte fra TrygFonden, der har doneret 1,4 millioner kr. til projektet. WeShelter vil i samarbejde med Hjemløseenheden i Københavns Kommune og en række almene boligorganisationer i KAB-fællesskabet etablere sociale madklubber på tre lokaliteter med i alt 32 skæve boliger i København. Målet er, at 45 udsatte beboere i skæve boliger og 40 frivillige skal blive en del af fællesskabet i de sociale madklubber.