Maria er en del af frivilligindsatsen på WeShelters værested Pegasus i Sydhavnen. Værestedets målgruppe er udsatte og isolerede borgere i bydelen, og stedet drives af en lille håndfuld ansatte. De fleste borgere, som kommer på Pegasus, kommer dagligt og til fods, da de bor i boligafdelingerne mellem Enghavevej og Vestre Kirkegård.
Der kommer mennesker i mange aldre i massagen hos Maria. Nogle har problemer, der følger med alderdom, og andre har skader som følge af et hårdt liv, og skader, der ikke er blevet taget hånd om. Og at tage hånd om er noget Maria kan og vil. Hendes entusiasme smitter af på alle, der måtte møde hende og man mærker, at her er en person, som brænder for det, hun laver.
Maria forklarer, at der ofte sker det, at isolerede personer, og især dem som har et misbrug bag sig, har blokeret kontakten til kroppen, men til gengæld har meget travlt i hovedet:
»Når jeg lægger hænder på, er det som om, at der kommer hul igennem, og hovedet forsigtigt husker, at der også findes en krop«.
Massagen i WeShelter skaber ro, kropsbevidsthed og lindrer smerter
Der er både et fysisk og et psykisk element i massagen, da hoved og krop hænger sammen, og afspændingen i kroppen også påvirker den mentale sundhed. Massagen er også et vigtigt i bekæmpelse af ensomhed, da et besøg på briksen giver kroppen den positive kropsberøring, som mange udsatte mangler.
Maria har været frivillig massør på Pegasus i 9 måneder og har en uddannelse som psykomotorisk terapeut. De frivillige massører i WeShelter har alle viden og erfaring inden for faget, inden de starter som frivillige. Nogle er uddannede massører, andre fysioterapeuter, zoneterapeuter eller tilsvarende.
Alle har de grebet muligheden for at bruge deres evner til at gøre en forskel. Maria fortæller, at det vigtigt for hende, at netop mennesker, som ikke kan betale for en behandling, kan få hjælp.
Selvom den frivillige massage ikke er et behandlingstilbud, så kan kontinuerlige besøg hos Maria alligevel have en effekt, som hos en ældre kvinde Maria har masseret. Hun startede med at have en ”skæv ryg” og har nu fået skulderen på plads, hvilket også betyder forbedret søvn og livskvalitet. Men samtidig med massagen, er der også mulighed for, at der opstår en relation. Maria fortæller, at for nogen kan det være meget grænseoverskridende at træde ind i rummet til hende, hvor andre modsat næsten suger hendes opmærksomhed og gerne vil snakke længe.
Læs også: For 185 kroner kan vi give 30 minutters massage til en hjemløs
På briksen er der plads til både stilhed og til at fortælle sin livshistorie
I massagerummet lægger Maria både hænder og ører til. Det er vigtigt at skabe et trygt rum, hvor der også er plads til omsorg og til en personlig snak. For nogen kommer det automatisk, andre skal man lige lære at kende. Men det er meget naturligt, at den positive berøring får løsnet op for både spændinger og talebånd. Og det er vigtigt for Maria, at folk er trygge ved hende, for hun kan mærke, hvor meget det betyder, at relationen er god i forhold til, hvordan kroppen foran hende responderer på massagen.
Den frivillige massørs rolle er at lytte til borgeren, og fornemme det behov, der er til stede. Det kan være alt fra konkret smertelindring af en bestemt muskel til at skabe en behagelig og rolig oplevelse, hvor hænderne afgiver varme til kroppen. Men også at prioritere den snak, som kan trænge sig på før eller efter massagen. Massagen er nemlig en del af en ensomhedsindsats, så mødet med et andet menneske og med en person, som lytter og har tid, er en vigtig del af oplevelsen.
Flere hænder til at løfte
Massagen er blot ét led i kæden mod at få det bedre. Og for en person, som arbejder med sig selv og kæmper med at få et bedre liv, kan massagen giver et boost til at gå videre med det arbejde fx ved øget egen-omsorg eller motivation til at opsøge andre sundhedstilbud. Når man får kontakt til kroppen, bliver man også mere bevidst om de basale behov.
»Massagen er blevet meget populær, og der er desværre ikke tid til, at jeg kan lave en fuld massage, fordi der skal være plads til så mange som muligt på de 3 timer, jeg lægger her på Pegasus. Men jeg føler, at jeg gør en kæmpe forskel for de her mennesker, og at mit arbejde virkelig bliver værdsat«, fortæller Maria og forsætter:
»Det er så få timer hver anden uge, så hvorfor ikke gøre den her forskel«.
Giv massage til en hjemløs: for 185 kroner kan vores massage give 30 minutters massage til en, der virkelig trænger. Læs mere