Den 17. oktober 2024
Brudte relationer til familie og venner og følelsen af, at andre ikke har lyst til at omgås dig. Det er virkeligheden for mange hjemløse mennesker – en virkelighed, som gør det svært at bryde med hjemløsheden og få et godt liv i egen bolig.
Gennem fællesskab, nærvær og brobygning til lokale fællesskaber skal frivillige netværksvenner fra WeShelter derfor være med til at sikre, at hjemløse mennesker i Næstveds mentale sundhed forbedres, så flere kan få et godt liv i egen bolig. Indsatsen bliver forankret på Forsorgshjemmet Næstved.
En meningsfuld indsats
Frivillige netværksvenner i WeShelter har i mere end 10 år støttet hjemløse og udsatte i København. Sidste år rykkede indsatsen også til Brøndby, og for kort tid siden fik hjemløse og socialt udsatte på Frederiksberg også mulighed for at få en frivillig netværksven.
Nu er turen kommet til Næstved, og det er direktør i WeShelter Ole Abildgaard Mikkelsen glad for:
”Mere end 130 års arbejde for at bekæmpe hjemløshed har lært os, at et tag over hovedet ikke er nok. Mange mennesker i hjemløshed er ensomme og har brug for samvær, støtte og omsorg, hvis den svære overgang fra herberget til livet i egen bolig skal lykkes. Frivillige netværksvenner kan her spille en afgørende rolle, da de tilbyder en ligeværdig og autentisk relation uden løftede pegefingre eller pædagogiske dagsordener. Vi er derfor glade for, at frivillige netværksvenner skal støtte hjemløse i Næstved, så de kan få et godt liv i eget hjem. Der kommer til at være mange gode gåture og snakke langs Suseåen og mellem bøgetræerne I Herlufsholmskoven”.
Overgangen fra herberg til egen bolig
Hjemløsereformen, der trådte i kraft for et år siden, har givet landets kommuner incitament til hurtigere at hjælpe hjemløse herbergsbeboere ud i egen bolig. Men som reformen også lægger op til, skal overgangen til egen bolig kombineres med intensiv individuel bostøtte, hvis livet i det nye hjem ikke skal veksles til en tilværelse på herberget eller gaden igen.
Frivillige netværksvenner kan her spille en vigtig rolle. Særligt når det kommer til at bekæmpe den ensomhed, der ofte flytter med ind og forstærkes i den nye bolig. Derfor hilser man Netværksvenner-indsatsen velkommen i Næstved Kommune:
“I Socialudvalget har vi stor fokus på de muligheder, et tæt samarbejde med det frivillige Danmark åbner op for. Samarbejdet med WeShelter er en vigtig brik i det arbejde. Netop igennem fællesskab, rådgivning og omsorg bekæmper vi hjemløshed og ensomhed. Etableringen af 1:1-relationer er alfa og omega for hjemløse og socialt udsattes vej tilbage til et værdigt liv”, fortæller Michael Perch, der er formand for Socialudvalget i Næstved Kommune.
Fakta om Netværksvenner i Næstved Kommune
Netværksvenner er et venskab mellem en frivillig og et menneske i hjemløshed eller udsathed. Vennepar matches efter interesser, værdier og behov og tager hensyn til køn og alder. WeShelter stiller entrébilletter til kulturinstitutioner og andre aktiviteter til rådighed. I Næstved vil netværksvennepar bestå af beboere på Forsorgshjemmet Næstved, som lever i hjemløshed og frivillige fra WeShelter.
Samarbejdet om at udbrede frivillige netværksvenner til Næstved Kommune er et led i projektet ”Flere skal have et godt liv i egen bolig”, hvor WeShelter skal udbrede netværksvenner-indsatsen til flere kommuner med støtte fra Augustinus Fonden. Indsatsen vil også være en del af forskningsprojektet ”Integration af frivillighed i den kommunale Housing First-indsats – en styrket indsats for borgerne”. Forskningsprojektet er et samarbejde mellem WeShelter og Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet, som er støttet af Velux Fonden og har til formål at udvikle og implementere metoder til inddragelse af frivillige netværksvenner i den kommunale bostøtte for hjemløse på vej i egen bolig.
Fakta om WeShelter
WeShelter arbejder med frivillige og lønnede kræfter for at gøre op med tre store samfundsproblemer: hjemløshed, ensomhed og psykisk mistrivsel. Vores mål er, at mennesker i udsatte positioner kan leve et selvstændigt og meningsfuldt liv. Hvor de er værdige og kan træde ind i og bidrage til samfundets fællesskaber ved at erkende, udvikle og anvende egne ressourcer. Vi møder derfor det enkelte menneske anerkendende og ressourceorienteret og med respekt for den enkeltes livssituation.
WeShelter er en del af Fonden Missionen blandt Hjemløse og består af herbergerne Kollegiet Gl. Køge Landevej i Valby og Ungeherberget Sporsløjfen på Østerbro. Derudover driver vi aktivitets- og samværstilbuddene Pegasus, Offsides Sociale Haver og NABO Center Amager.
For yderligere information:
Kasper Waale
Presse- og kommunikationskonsulent
Fotograf: Wilfred Gachau