fbpx

Derfor er jeg frivillig: Jeg bliver bedre til at lytte mere end jeg taler

Emmanuel Saakawa, 35 år, er frivillig én aften hver anden uge i en af WeShelters madklubber i Københavns Nordvestkvarter. Han fortæller her, hvad han får ud af sit frivillige arbejde

 

WeShelters madklubber mødes hver uge frivillige og udsatte borgere og laver mad – sammen. Her er man fælles om indkøb, madlavning, borddækning og oprydning, og når der skal hakkes og røres og spises og ryddes af, skal der også snakkes. Og over snakken om, hvordan man steger en kylling som i gamle dage, og hvem, der skal tage opvasken denne gang, opstår nye fællesskaber. For mange kan de ugentlige besøg i en madklub være første skridt på vejen ud af ensomhed.

Hvorfor er du frivillig i WeShelter?
Mine værdier er at være hjælpsom, glad og gæstfri. Da jeg så, at WeShelter søgte frivillige, tænkte jeg, at dem kan jeg indfri her. Og så elsker jeg mad. Da jeg meldte mig, var mine forventninger, at det ville være sjovt at komme ud af min comfort-zone. Jeg har brug for at komme ud og møde andre slags mennesker, det udvider min verden.

Hvad får du ud af at være frivillig hos WeShelter?
Jeg bliver glad af at vide, at jeg har gjort en forskel i andres liv. Og den glæde varer mere end de fire timer, jeg bruger på madklubben en torsdag aften. Når alle dem, der kommer i madklubben, siger ”tak for en god aften”, så ved jeg, de har haft en god aften. Det har de frivillige også. Og så synes jeg, det er hyggeligt at lave mad og spise sammen med andre, der har oplevet livet på godt og ondt.

Hvad er for dig den bedste grund til at være frivillig?
Jeg bliver glad af de ting, jeg gør for andre. Hvis jeg kun fokuserer på mig selv, er det en begrænset glæde. Når jeg får en følelse af, at jeg har gjort en forskel for andre ved at gøre deres aften bedre, så giver det mening til mit liv. Og så får jeg også nye venner blandt de andre frivillige.

Hvad er din bedste oplevelse som frivillig?
Det var en aften, jeg grinede så meget, at jeg fik ondt i hovedet på den gode måde. Det var ikke kun mig, der grinede uafbrudt i 20 minutter, det var alle. Vi havde det så sjovt, fordi en af dem, der kommer i madklubben, kunne fortælle historier fra sit liv på en så underholdende måde. Det kunne lige så godt være en god aften med mine venner, når jeg griner så meget.

Hvad lærer du af at være frivillig?
Jeg er blevet bedre til at lytte og til at give omsorg. I forvejen er jeg en meget udadvendt person, der spørger meget, men når jeg laver mad sammen med dem, der kommer i madklubben, er situationen en anden. Jeg bliver bedre til at lytte mere, end jeg taler. Som frivillig lærer jeg også om frivillig ledelse. Det kan jeg bruge i alle jobs.