Den 14. september 2022
Af Jane Fogedby
Når du står af toget på Hovedbanegården i København og bevæger dig mod udgangen, hvor Istedgade begynder, så er det første hotel, du møder, City Hotel Nebo. Ikke hvilket som helst hotel – men et hotel med en mission om at hjælpe hjemløse og udsatte til et bedre liv.
Jeg er på vej til hotellet for at besøge hotellets direktør, som vil fortælle mig om hotellets historie og sociale formål.
Et gæstehjem
Hotellets direktør gennem 18 år, Kay Panduro, tager imod mig i receptionen. “Tag bare hvad du vil have fra morgenmadsbuffeten, det er lige derinde,” siger han og smiler. “Så kommer du bare herind på mit kontor, det er lige bag receptionen.”
Inde i hotellets café forsyner jeg mig med en varm kop kaffe og den sidste croissant, og hilser på nogle unge franskmænd, et dansk ældre ægtepar på trappen og en skoleklasse på vej ud af døren, inden jeg tager plads i den bløde stol over for Kay Panduro på det lille hyggelige kontor.
Man kan ikke se, at hotellet er over 100 år gammelt, men det var helt tilbage i efteråret 1918, at den selvejende fond “Københavns Kristelige Gæstehjem Fond” blev stiftet af Fonden Missionen blandt Hjemløse og Indre Mission.
Formålet var klart, og er det stadig:
“Jamen, i vedtægterne står det helt klart. Formålet var, at der skulle skabes et københavnsk kristeligt gæstehjem, hvor mindre bemidlede jyder kunne få et trygt og billigt sted at overnatte midt i København. Man så jo på den tid mange jyske unge mænd rejse mod storbyen for at finde arbejde og et bedre liv. Mange endte i hjemløshed, fordi de blev arbejdsløse,” fortæller Kay Panduro og fortsætter:
“I dag hedder vi City Hotel Nebo og ikke Københavns Kristelige Gæstehjem, men værdierne og formålet er de samme. Alle skal have råd til at bo trygt, godt og til en pris, som ikke vælter budgettet for almindelige mennesker.”
Fra Vissenbjerg til Istedgade
Det er ikke kun City Hotel Nebo, som har rødder i den kristne muld, det har direktøren også – nærmere bestemt i Vissenbjerg på Nordfyn, hvor Kay Panduros farfar var præst.
Efter en lang hotelkarriere, uddannet på Sheraton og derefter leder i Scandic koncernen i mange år, udstationeret til Stockholm og restaurationschef på Dansk Arkitektur Center, så Kay Panduro en dag et stillingsopslag i Kristeligt Dagblad.
“Jamen, min farfar var præst i Vissenbjerg på Nordfyn, så jeg har altid haft et tilhørsforhold til det kirkelige. Og da jeg så, at man søgte en direktør til hotellet, og i og med at jeg elsker at drive hotel, så kunne jeg mærke, at jeg skulle slå til – jeg ville godt hjem igen,” griner Kay Panduro og læner sig tilbage i stolen, som han overtog for 18 år siden.
Der er sket meget, efter Kay Panduro fik nøglerne til et nedslidt hotel efter en hård tid for hotelbranchen. Hotellet er blevet renoveret og har nu givet overskud i mange år. For ud over et hotel, hvor mindre bemidlede kan overnatte trygt og billigt, så står der også i vedtægterne, at hotellet skal uddele sit overskud til Fonden Missionen blandt Hjemløse, som WeShelter er en del af, og Indre Mission.
Bygget på at gøre en forskel
De sidste to års Corona-epidemi har især ramt hotelbranchen hårdt, og City Hotel Nebo har også mærket krisen. Men nu er der fuldt booket igen, og Kay Panduro håber, at gæsterne bliver ved med at strømme til hotellet, så de kan få overskud og igen uddele midler til socialt arbejde.
“Hotellets fundament er jo bygget af at gøre en forskel for udsatte. Det er derfor, vi er her, og det holder vi aldrig op med. Så det bliver dejligt, når vi igen, som vi har gjort i så mange år, kan udlodde vores overskud til det vigtige sociale arbejde.”
Så skal du til København og vil bo godt og billigt på hotellet med byens bedste beliggenhed – og samtidig gøre en forskel for hjemløse og udsatte, så skal du bare booke et værelse hos Kay Panduro:
“Vi har alle typer gæster her. Alt mellem himmel og jord. Her er alle velkomne.”