fbpx
Frivilligindsatsen på ungeherberget RG60

Brian Berg

Frivilligindsatsen på ungeherberget RG60

I WeShelters 122-årige historie har frivillige været en central drivkraft. Det gælder også i dag, hvor over 100 frivillige hver dag gør en forskel for ensomme og udsatte mennesker.

Hos WeShelter anser vi frivillighed som et supplement til det pædagogiske arbejde på vores herberger og væresteder. De frivillige viser brugerne, at de har et værd i sig selv, og at andre mennesker får noget ud af at være sammen med dem.

På RG60 tilbydes flere af WeShelters frivilligprojekter. Maj-Britt Hansen, afdelingsleder på RG60, fortæller, at frivilligprojekterne er meget populære blandt de unge. Et af de projekter er den frivillige massage. Magasinet

Hjemløs har fået lov til at følge en af de frivillige massører i hans arbejde med de unge.

 

Massage

Da jeg stiller cyklen foran RG60, kommer der en ung mand ud af porten. Vi hilser, og han spørger, om jeg også bor der. Han forklarer, at han er ny, så han kan ikke genkende alle endnu. Jeg fortæller ham, at jeg skal ind og interviewe den frivillige massør. Den unge mand kigger skeptisk på mig:

– Massør? Herinde?

Jeg forklarer, at der er frivillige massører her hver mandag aften. Man skal bare skrive sig på listen, så får man en halv times massage.

– Altså gratis? spørger han med endnu større skepsis.

Jeg bekræfter: Hver mandag aften kan beboere på RG60 skrive sig på listen til at få en halv times gratis massage.

– Det skal jeg eddermame huske, det lyder sgu godt nok lækkert, siger han med et smil og går ned af gaden.

 

Abdelfettah Oubaali er den ene af de to frivillige massører på RG60, og hver anden mandag er det ham, der har vagten. Han er uddannet massør i 2008 og har været frivillig massør på RG60 i lidt over to år. Da vi kommer ind i opholdsrummet, sidder en gruppe unge mænd og spiser aftensmad med en tv-serie kørende på det store fjernsyn.

 

Det er tydeligt, at Abdelfettah er kendt og vellidt af beboerne. En af beboerne kommer hen og fortæller, at han har glædet sig til massagen – men om han lige kan nå en smøg inden?

 

Det kan han sagtens, Abdelfettah skal alligevel lige gøre rummet klart. Imens han rutineret stiller massagebriksen op, fortæller han, hvordan han startede som frivillig massør på RG60.

 

– Jeg havde ikke arbejdet med hjemløse,før jeg startede i WeShelter, men jeg ved, at det også kunne blive mig en dag, og så ville jeg også have glæde af at få massage. Jeg tager de unge her, som de er, og jeg er ikke bange for at tage fat.

 

Første mand på briksen er okay med, at jeg også er i rummet, så længe Abdelfettah forsikrer ham om, at han får den fulde halve time, som han har skrevet sig op til. Det lover Abdelfettah, som fortæller videre, imens han masserer.

 

De frivillige massører laver ikke behandlingsforløb, men giver velværemassage og arbejder med at løse op for både fysiske og psykiske spændinger og styrke kropsbevidstheden. Det giver overskud og glæde og energi til kroppen, og kan derfor bruges som et skridt i den indsats, som det socialpædagogiske personale på RG60 laver med de unge. Massagen viser de unge, at man kan have det godt i kroppen og sindet uden fx at tage stoffer, som en af de unge engang bemærkede efter en tur på briksen.

 

– Vi snakker også, mens jeg masserer. Det sociale, trygheden og tilliden er halvdelen af det arbejde, jeg laver her. Det er vigtigt for mig at skabe en god ramme, hvor man slapper af. Det er jo kropslig kontakt mellem to mere eller mindre fremmede, så rammen er vigtig, fortæller Abdelfettah.

 

Efter en halv time forlader første mand rummet. Han siger ikke andet end »Mange tak, Fettah« og går ud til de andre i opholdsstuen med et saligt udtryk i ansigtet.

 

Næste person på massagebriksen er en ung kvinde. Hun er lidt mere snakkesalig, og så længe vi lukker døren ind til opholdsstuen, er det også i orden med hende, at jeg er med. Abdelfettah spørger hende om, hvordan det er at bo på RG60, om hun er faldet til og kommer godt ud af det med de andre beboere. Hun er egentlig glad for at være her, men hun glæder sig meget til, at personalet kan hjælpe hende med at finde en lejlighed, så hun kan bo selv. Hun fortæller, at en af de andre beboere for nylig er flyttet i egen bolig, så det giver håb for, at det også snart lykkes for hende.

 

Det er vigtigt for Abdelfettah, at massagen er gensidigt frivillig. Han kommer her, fordi han selv bliver glad af det. Og han vil aldrig presse nogen til at få massage. De unge skal komme frivilligt, og fordi det giver mening for dem. Men han har aldrig oplevet andet end positiv feedback fra dem, som han har masseret på RG60. Han gentager flere gange, at når han giver massage, så får han også selv energi, glæde og anerkendelse ligesom personerne på briksen får det.

 

– Den anerkendelse og feedback, jeg får som frivillig massør her, er mere værd end penge. Det her gør mig glad, fordi jeg føler, at jeg gør en forskel for nogle, der har brug for det. Man giver, man får, siger Abdelfettah.

 

Hjemløse og socialt udsatte har et langt dårligere helbred end den gennemsnitlige dansker. Mange døjer med både stof eller alkoholafhængighed og fysisk og psykisk dårligt helbred – alle forhold, der typisk kan påvirke ens evne til at mærke kroppens behov og signaler.

 

De frivillige massører giver brugerne af WeShelters herberger og væresteder mulighed for at genfinde og styrke kropsbevidstheden. Massageordningen skaber et frirum og en rolig pause fra en ellers kaotisk hverdag. Massagen giver ro og nærvær, løsner op for fysiske og psykiske spændinger og lindrer smerter og stimulerer sanserne på en sund måde. WeShelter har også frivillige massører på de socialpsykiatriske væresteder Pegasus, Projekt Offside og N.A.B.O.-Center Amager, samt natcaféen for kvinder, Café Klare, som hører under Mændenes Hjem.

 

Der er pt. 10 frivillige massører i alt, og vi søger løbende flere, da massagen er populær blandt både personale og brugere.

 

Økonomirådgivning

De frivillige økonomirådgivere arbejder sammen med beboerne og brugerne om at finde løsninger og skabe overblik over brugernes økonomi. På RG60 er der økonomirådgivning for de unge hver anden uge.

– Selvom økonomirådgivningen jo er lidt mere kedelig end massage og madklub, så bliver det rost til skyerne af dem, der bruger den. De er meget glade for den hjælp, de kan få her, fortæller Maj-Britt Hansen, afdelingsleder på RG60.

WeShelter har frivillig økonomirådgivning på RG60, Kollegiet Gl. Køge Landevej, Mændenes Hjem og N.A.B.O.-Center Amager.

 

Netværksvenner

Mange hjemløse og socialt udsatte har det til fælles, at de har få eller ingen nære relationer. Samtidigt færdes hjemløse og socialt udsatte mennesker ofte i miljøer præget af stofmisbrug og/eller kriminalitet. Det er ikke dét sociale liv, som mange af brugerne drømmer om, men det kan være svært selv at finde fællesskaber og relationer uden for hjemløse- og misbrugsmiljøer. Netværksvennerne viser medmenneskelighed og særlig interesse for brugernes liv, som for mange af brugerne ikke er hverdagskost.

Netværksvennerne mødes et par gange om måneden og laver hvad de har lyst til: Dyrker sport, går ture, besøger kulturtilbud eller lignende.

Netværksvennerne støtter også op om hjemløse, der kommer i egen bolig. Projekt Netværksvenner er at finde på Kollegiet Gl. Køge Landevej, er ved at starte op på RG60 og søger derfor nu frivillige, der vil være netværksvenner med hjemløse unge.

 

Madklub

På flere af WeShelters herberger er madklubber drevet af frivillige. Formålet med madklubberne er at skabe et fællesskab, hvor beboere og de frivillige mødes i øjenhøjde og laver god mad sammen.

– Der er enormt fed stemning, når beboere og frivillige sidder og spiser og hygger. Alle glæder sig til madklubben herude, fortæller afdelingsleder på RG60, Maj-Britt Hansen.

Der er Madklubber på Café Klare, RG60, Pegasus og N.A.B.O.-Center Amager.

WeShelter søger altid dygtige og engagerede frivillige, så hvis artiklen her har vakt din interesse og nysgerrighed, er du altid velkommen til at skrive til frivillig@weshelter.dk

Du kan også læse mere om projekterne, og om hvordan du kan blive frivillig her.

Artiklen er fra Magasinet Hjemløs, der udkommer tre gange om året. Det er gratis at tegne abonnement.