Lyden af dybe og langsomme vejrtrækninger fylder stuen. Af og til fletter lyden af næsten lydløse suk sig ind, når kroppene finder helt ud i yogastillingerne.
»Vær tilstede her, giv slip på alt,« guider yogainstruktøren Freya Clausen.
Det kunne meget vel lyde som et hvilket som helst yogacenter en mandag formiddag i København. Øvelserne er de samme. Roen er den samme. Men den rosamalede stue, der danner rammen om undervisningen, er ikke placeret i et hipt yogacenter, men er en del af værestedet Pegasus i Københavns Sydhavn, og deltagerne på holdet er nogle af områdets psykisk sårbare borgere, der jævnligt kommer forbi til frokost, socialt samvær og et fast holdepunkt i hverdagen. Denne mandag formiddag sidder tre med i cirklen med lukkede øjne og opmærksomheden rettet indad.
Mere end bare gymnastik
Kurt Rasmussen er en af gengangerne til den ugentlige yoga-time. Han har smidt skoene og lader Freya Clausens stemme guide sig ind og ud ad de forskellige stræk.
Som timen skrider frem, løsner leddene sig op, og holdets deltagere når tilpas langt ud i stillingerne til, at stolene under dem giver en svag knirken fra sig. Undervisningen foregår siddende på stole, så alle kan være med.
Fysisk udfoldelse er ikke nyt for Kurt Rasmussen, fortæller han. Normalt er det de hurtige bevægelser om bordtennisbordet, der holder ham i gang. Men med tiden er yoga hos Pegasus blevet en tilbagevendende del af hverdagen.
»Jeg bliver bedre til alt,« fortæller han og forklarer videre, hvordan yogaen ikke kun hjælper på balancen:
»Mit humør er altid godt, men det her sætter alligevel krydderi på tilværelse,n«
Fordi yogaen giver velvære både fysisk og psykisk, er det et tilbud, mange af Pegasus’ brugere kan have glæde af, fortæller Tina Grevsen, der er leder af værestedet.
Her er caféen og aktiviteterne åbne for alle, der kommer forbi. Det, Pegasus kan tilbyde, er tryghed, samvær med andre og et godt måltid mad. Det er en kombination mange af dem der kommer, har brug for.
»Yoga er en fysisk udfoldelse, der rører ved både krop og sind. Man kan længe negligere, at det gør ondt et sted i kroppen, men i yogaen mærker man det, og det giver mulighed for at ændre nogle mønstre,« forklarer Tina Grevsen.
Hvis hverdagen er psykisk hård eller stressende, sætter det sig i kroppen, og her kan yoga gøre en forskel.
»Vi er ikke hellige omkring yoga. Men vi håber, at det kan give noget godt til dem, der er til stede,« siger Tina Grevsen.
Tryghed og ro
Inde i dagligstuen har Freya Clausen og holdet rejst sig fra stolene. Med hænderne støttende på enten ryglæn eller stolesæde strækker deltagerne ryggen i en blid udgave af yogastillingen “hunden”.
Freya Clausen er uddannet yogainstruktør, og hun underviser frivilligt holdet på Pegasus hver anden uge som en del af WeShelters frivilligindsats. Hun oplever, at selvom mange af deltagerne har fysiske begrænsninger, kommer de med lysten til at udfordre sig selv. Derfor varierer hun stillingerne, så alle kan være med.
»I yogaen skal man mærke sig selv, føle sine egne grænser og selv justere stillingerne. Jeg håber, jeg kan give alle deltagerne følelsen af, at de gør det helt rigtige,« siger hun.
Giver vigtige redskaber
Når deltagerne sætter sig i stolene, og døren ud til larmen fra Pegasus’ café bliver lukket, hjælper Freya Clausen deltagerne til at finde ro. Yoga handler ifølge hende om åndedræt og om at finde ind til sig selv. Og det kan man lige så godt gøre siddende, som hvis man står på hovedet.
»Hvis du har været her og har trukket vejret, så har du lavet yoga,« siger Freya Clausen.
Spørger man Tina Grevsen er målet med timerne da heller ikke at ændre på, hvor længe en deltager kan holde “krigeren”:
»Det simple mål for os er, at folk skal have lyst til at komme igen,«
Udover at være et frirum med plads til omsorg for sig selv, giver yogaen også vigtige redskaber, deltagerne kan tage med sig.
»Vejrtrækning er mere end bare ilt til hjernen, det er ro. Den ro finder mange brugere ikke i det daglige,« siger Tina Grevsen.
En del af et fællesskab
Lydene fra køkkenet tager til, som frokosten ude i caféen er ved at være klar. Yogatimen er ovre, og deltagerne kommer småsnakkende på benene og forlader stuen for at slutte sig til de andre i caféen.
»At være en del af yoga-holdet giver en plads i et lille fællesskab,« fortæller Tina Grevsen.
»Det giver anledning til at spørge ’kommer du i dag?’, og på den måde får man en rolle i et fællesskab,« siger hun.
Under yogatimen er opmærksomheden vendt indad og væk fra omverden. Men både før og efter er Pegasus’ café den sociale ramme, hvor brugerne får en kop kaffe og et stykke smurt brød, inden de dykker ned i yogaen. Efterfølgende står frokosten på bordet.
»Det giver et sammenhold, når man bagefter drikker en kop kaffe sammen,« siger Kurt Rasmussen, inden han takker for i dag og sætter retning mod caféen.